Turismen boomer i Jordan

Mens krigene hærger i nabolandene, nyder Jordan godt af en stigende turisme, der har stor indflydelse på landets økonomi.

Abdullah Marashdeh mærker på egen krop bølgegangene i landets turisme. Han er turistguide i Amman og Jordan og har i de seneste par årtier vænnet sig til lidt af hvert:

”Generelt svinger turismen i Jordan meget, afhængigt af situationen i Mellemøsten,” siger Abdullah Marashdeh.

Han fortæller, hvordan turismen faldt i regionen efter 9/11, hvorefter den steg igen i 2007, da monumentet Petra blev indlemmet som en af verdens syv vidundere. Da det arabiske forår brød ud, kom der igen et fald i landets turisme. Men nu er den godt på vej frem igen. Heldigvis for ham.

Egypten afgørende for rejselysten

Jordans økonomi er stærkt afhængig af turisme, der udgør godt en fjerdedel af landets BNP. I 2014 besøgte 3,9 millioner udenlandske turister Jordan.

Allerede i 2015 steg det tal til 4,3 millioner, og tallet forventes at stige til 6,5 millioner i 2025 ifølge en rapport om turismens indflydelse på Jordans økonomi fra World Travel And Tourism Council, WTTC, der er et internationalt rejseforum, der beskæftiger sig med den økonomiske effekt, turisme har på lande.

Men at være turistguide er en blandet fornøjelse i Jordan ifølge Abdullah Marashdeh. Han fortæller, at guider kan arbejde op til 300 dage om året:

”Det giver gode penge. Men i 2012 arbejdede jeg kun i 14 dage på grund af urolighederne i Mellemøsten. Man kan aldrig vide sig sikker på noget. Det afhænger af flere ting,” fortæller Abdullah Marashdeh.

Abdullah Marashdeh peger på, at særligt situationen i turistmagneten Egypten har indflydelse på turisters lyst til at besøge det nærliggende Jordan. Hvis der er meget uro i landet, tør folk ikke rejse til området.

Jordan-5

Jordan er et fredeligt land

Mens det går godt for Abdullah Marashdeh og for turismen omkring Petra og ørkenområdet Wadi Rum, går det mindre godt i hovedstaden Amman.

Anderledes ramt er nemlig Farah Hotel i Downtown Amman, der oplever, at færre og færre gæster checker ind på hotellet.

Naiim Quedir har arbejdet på Farah Hotel i 14 år, og ærgrer sig over nedgangen.

”Vi plejede at have fuldt booket på hotellet fra april til oktober,” fortæller Naiim Quedir.

Han tror, at årsagen til nedgangen skyldes, at folk er blevet bange for at bo i Jordan grundet krigene i Mellemøsten.

”Folk er blevet bange, men i virkeligheden er Jordan et ganske fredeligt land, og jeg kan kun anbefale folk at komme på besøg,” siger Naiim Quedir.

Hvis WTTC-rapporten stemmer, får landet dog en masse flere turister de kommende år, og turistguide Abdullah Marashdeh er allerede begyndt at mærke fremgangen:

”Jeg havde færre arbejdsdage, da det arabiske forår brød løs, men de sidste par år har været rigtig gode for forretningen,” siger han.

Graf

FAKTA:
Ligesom Abdullah Marashdeh og Naiim Quedir arbejder 80,5 procent af Jordans befolkning i servicesektoren, hvilket bringer landet på en top ti over verdens mest servicemindede lande, fremgår det af en opgørelse fra World Bank Database fra 2015.

Sektoren står for knap en tredjedel af landets BNP, hvoraf turisme står for langt den største indtjening.

Topics:

, , ,