Pressefrihed under pres i Jordan

I Jordan risikerer journalister at blive anholdt, når deres journalistik bliver for kritisk - og det får nogle medier til at udøve selvcensur. Men der er også eksempler på medier, der gør det modsatte. Et af dem er 7iber, der vægter kritisk analyse og offentlige debatter og prøver at holde sig fra selvcensur.

Vil du have sikkerhed, så hold din mund. Sådan er den generelle holdning til journalistikkens muligheder i Jordan. Pressefriheden er ikke som i Danmark, og man skal overveje, hvad man publicerer, da det kan have alvorlige konsekvenser.

Lina Ejeilat er medstifter af det jordanske medie 7iber, som blev stiftet i håbet om at bedrive journalistik, der fremmer et åbent samfund. Mediet vægter kritisk analyse og offentlige debatter tungt, hvilket har voldt dem problemer i de forløbne år.

“En gang imellem sætter regimet en stopper for begivenheder, der ikke falder i deres smag. Det skaber selvcensur blandt aktivister og kritiske journalister. Vi prøver på at holde os fra selvcensur, da vi ved, at vi kan komme af sted med rigtig meget, når vores materiale er gennemarbejdet. Men staten anholder en eller to hver måned, og så tier alle,” siger Lina Ejeilat.

Ifølge organisationen CPJ, Commitee to Protect Journalists, blev der i 2015 fængslet 11 journalister i Jordan. Livet som journalist i Mellemøsten er ikke ufarligt, og til trods for arrestationer og fængslinger af journalister, kan de kritiske journalister ikke forvente hjælp fra deres læsere.

“Der er ikke en seriøs offentlig reaktion, når der er konkrete eksempler på, at pressefriheden bliver forulempet. Man kan ikke regne med, at offentligheden vil gå i forsvar for ytringsfriheden,” forklarer Lina Ejeilat.

Sandfærdighed et absolut must

Yasar Durra er undervisningsleder på Jordan Media Institute (JMI), og han forklarer, at ytringsfriheden i et land, som har et ungt demokrati, er anderledes. Det er ikke som i Danmark, hvor man kan skrive, hvad man vil. Jordan Media Institute uddanner unge journalister og klæder dem på til situationen i Mellemøsten. Yasar Durra opfordrer sine studerende til at være saglige, men også udfordrende og ærlige.

“Det er et absolut must at fortælle historien sandfærdigt og præcist på en måde, der ikke efterlader nogen spørgsmål ubesvarede. Og hvis historien, som jeg vil fortælle, kan redde liv, tvivler jeg aldrig på, om jeg skal skrive den,” fortæller Yasar Durra.

Personligt har Yasar Durra ikke været i konflikt med staten, men han er bevidst om Jordans placering i forhold til de konfliktramte nabolande og ved, at man bør være opmærksom på det i enhver situation.

“Jeg bekymrer mig ikke om min sikkerhed, men jeg husker mig selv på, at jeg er omgivet af konflikter med militære operationer mod ISIS kun tre timers kørsel væk herfra.”

Jordan er på mange måder foran i forhold til pressefriheden i nabolandene. Men journalisterne er bekymret for pressefrihedens fremtid og journalistikkens fremtid som et brugbart værktøj.

“Vi stræber efter at lave fri og uafhængig journalistik, men når vi har fået en præsident, som gør en vittighed ud af grundlæggende frihedsrettigheder og latterliggør medier som falske nyheder, så er den klassiske journalistik i fare,” konstaterer Yasar Durra.