Gravid og journalist i Mellemøsten

Sara Williams er canadier og bosat i Amman, Jordan. Som mellemøstkorrespondent og freelancer oplever hun dog en udfordring i at være gravid og kommende mor og arbejde i en del af verden, som er præget af krig og konflikter.

Sara Williams’ bomulds-t-shirt sidder tæt om hendes bule på maven, som vidner om, at hun er et godt stykke henne i sin graviditet. Hun har termin til maj, og faren til den lille pige er syrer.

“Min graviditet har allerede ændret mit arbejde en lille smule. Jeg ville have dækket Mosul, hvis jeg ikke havde været gravid. Jeg havde virkelig set frem til at dække Mosul helt til enden. Jeg var der i det nordlige Irak, da det hele startede. Jeg ville gerne rejse afsted, men det ville min mand ikke tillade,” fortæller den canadiske freelancejournalist, der har base i Amman, Jordan.

Da Sara Williams først blev gravid, ønskede hun ikke, at det skulle ændre det mindste på hendes arbejde som journalist. Men hun valgte at acceptere sin mands holdning på trods af sin egen modvilje. Det var først, da Sara Williams’ veninde udfordrede hendes tankegang, at hun selv blev overbevist om, at det var den rigtige beslutning at holde afstand til krig og ødelæggelser.

”Fint, tag afsted. Men husk, at hvis noget går galt, vil du huske det for altid. Tænk, hvis dit barn udvikler problemer med at lære som 10-årig,” sagde veninden.

Hendes ord fik Sara Williams til at indse, at hun ikke længere kun skal tænke på sin egen sikkerhed, men nu også sin kommende datters. Hun vil dog fortsætte med at lave den samme slags journalistik i fremtiden.

”Jeg tror ikke, det vil ændre på, hvem jeg er,” siger hun.

”Mange siger, at når man får børn, så ændrer hele ens perspektiv sig. Men jeg vil ikke have, at mit ændres. Jeg har knoklet for at komme hertil, hvor jeg er i dag. Jeg vil ikke pludselig være sådan ’fuck journalistik, nu vil jeg skrive for et forældremagasin’”.

En nyhedsudsendelse i barndommen lagde kimen

Da Sara Williams skulle begynde sin karriere som journalist, valgte hun at følge sin interesse for Mellemøsten. Det er en interesse, der har fulgt hende hele livet, og som blev vækket i en tidlig alder.

Da hun var 11 år gammel, stod hun i stuen i sit barndomshjem, mens hendes mor så nyheder på CNN. Der kørte en nyhed om uskyldige, der var blevet dræbt. Kameraet filmede over på en kvinde, der tydeligvis var i voldsom sorg, og som holdt en lille baby i sin favn. Kvinden strakte sine arme og holdt barnet op foran kameraet, så det lille barn fyldte hele tv-skærmen.

”Min søn vil hævne sin fars død,” sagde kvinden til alle seerne.

Saras Williams mor kiggede på Sara.

”Det er grunden til, at konflikten er skabt,” sagde hun.

Sara Williams stemmeleje ændres, mens hun fortæller om mindet. Hun har ellers i løbet af hele interviewet snakket højt, tydeligt og med en sikker gestikuleren. Nu taler hun lavt og med en dybere stemme. Episoden fra barndommen lagde kimen til hendes fascination af Mellemøstens lange historie og kompleksitet.

Inden Sara Williams blev journalist, arbejdede hun som copywriter i reklamebranchen i London. Men hun besluttede sig for at skifte karriere og tog en kandidatgrad i journalistik. Der er mange mennesker, som ”vader ind i journalistik”, men for hende var det vigtigt at uddanne sig for at få en klar idé om de etiske grænser og en grundlæggende forståelse af faget, slår hun fast.

I dag har hun arbejdet som journalist i tre år og skriver primært for britiske og amerikanske medier. Hun arbejder hovedsageligt i Syrien, Jordan og Libanon.

Saras Williams’ tre bedste råd til andre journalister:

  1.     Dæk altid begge sider af en sag
  2.     Skab dit eget ry som en, der altid er objektiv
  3.     Gå altid efter ren information, du selv har samlet ind