Mads Nygaard

Blogging about Venligboerne at globalstory.dk

Mads Nygaard is a writer, a former folk highschool teacher and former staff at Hjørring Asylum Camp. He is also one of the nine pioners who started what has now become the movement of Venligboerne back in the fall of 2014.

Fortællinger om det grusomme

Vi kan ikke skærme vores unger fra viden om alt det grusomme, der sker i verden, men vi kan sørge for at finde de bedste fortællere.

Jeg hang ud med Fawaz T Alzatto i går. Vi snakkede om alle de skoler, vi har besøgt og om børnenes bramfrie spørgelyst.

Fawaz blev i Aarhus spurgt af en dreng, om han havde set mennesker blive skudt. Ja, svarede Fawaz og fortalte om den dag, hans skole og arbejdsplads blev overtaget af fjendtlige styrker. Så var der en anden dreng, der rakte hånden i vejret. Han spurgte: Hvad for et skydevåben brugte morderne?

Der gik en gysen gennem aulaen, men Fawaz svarede stille og roligt som altid. Og så kom vi videre. Børnene indså, at de befandt sig i et rum, hvor de kunne spørge om alt. Det var bonusgevinsten ved at besvare et så nærgående spørgsmål.

Og så kom et hav af hænder i vejret, som om vi havde tusind drager med til dem. Stemningen blev frisættende i stedet for lukket og mareridtsfremkaldende.

Vi kan ikke skærme vores unger fra viden om alt det grusomme, der sker i verden, men vi kan sørge for at finde de bedste fortællere. Dem, der kan gøre krigen håndgribelig på en måde, der skaber identifikation. Fawaz er en mester til det.

Hvem er Venligboerne?

I efteråret 2014 skiftede en gruppe vendelboer i Nordjylland navn. De kaldte sig Venligboerne. Det fælles udgangspunkt var, at de ville tage godt imod de flygtninge, der netop var ankommet til det lokale asylcenter i Hjørring. De ni frivillige oprettede Facebookgruppen ‘Venligboerne – Flygtningehjælp’ og gik i gang med at arrangere fællesspisning og udflugter. Og så tog tingene fart.

På mindre end et år har venligheden spredt sig til over 90 andre byer i Danmark. I alt er flere end 150.000 mennesker blevet medlemmer af Venligboerne på Facebook. Alene Facebook-gruppen ‘Venligboerne i København og omegn’ har nu over 40.000 medlemmer.

Det bobler og syder af aktiviteter i hele landet. Frivillig retshjælp, tøj- og møbelindsamlinger, Tivoli-ture, hjælp til at skrive CV’er og jobansøgninger, middagsinvitationer, sprogcaféer og fællesspisning er blot nogle af eksemplerne. I flere byer har Venligboerne også åbnet deres egen café.

Med andre ord er Venligboerne blevet en spirende folkebevægelse, hvor både etniske danskere og flygtninge bidrager på eget initiativ.

“Venligboerne er ikke en nødhjælpsorganisation, men et netværk. Det er fleksibelt, frivilligt og åbent for alle,” som forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der står i spidsen for den københavnske gruppe, siger.

“Man bliver overrasket over, hvor stor en forskel selv lidt kan gøre. Og hvor sindssygt hjælpsomme alle er, når der er korte kommandoveje, og folk kan byde ind og deltage på deres egne præmisser.”

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, har kaldt Venligboerne ‘det bedste, der er sket for integrationen nogensinde’. Og bevægelsen er begyndt at skvulpe ud over de danske landegrænser. Storbritannien, Sverige, Norge og Østrig har taget konceptet til sig, og i Tyskland, Italien, Grækenland og Ungarn er Venligbo-grupper også ved at se dagens lys.

Det går rigtig, rigtig stærkt, og der er nyt at berette fra Venligboer-land hver uge. Mads Nygaard, der er en af pionererne fra dengang, de kun bestod af ni vendelboer, blogger her på globalstory.dk om noget af alt det, der sker.