Syrisk flygtning i Jordan: ”Jeg er bange for at dø... hele tiden.”

Dødstrusler, frygt og angst er hverdag for 25-årige syriske Fateh. Han er flygtet fra Syrien, men krigen forfølger ham.

Skuldrene er trukket op til ørerne, mens Fateh langsomt fisker sin iPhone frem fra bukselommen på sine slidte jeans.

”Se selv, dette er mig for bare tre år siden,” siger han og viser et billede af sig selv. Billedet afslører adskillige flere kilo på kroppen.

De brune øjne bliver blanke. Han gemmer mobilen væk igen. For bare tre år siden var 25-årige Fateh i fuld gang med at studere turisme i Damaskus, før krigen i 2011 brød ud, og han måtte tage flugten til nabolandet Jordan.

”Jeg stod med valget mellem at slutte mig til den væbnede kamp, enten på regimets eller oprørernes side. Det var for mig ikke et valg, og jeg vidste, at jeg var nødt til at flygte.”

Hænderne er knuget sammen og hviler på bordet. Fateh blev smuglet ind i Jordan for tre år siden, hvor han først kom til flygtningelejren Zaatari Camp, inden han nåede videre til Amman. Resten af familien sidder tilbage i Homs i Syrien, som er hans fødeby.

Dødstrusler på sms

I Jordan regner man med, at der er omkring 660.000 uregistrerede syriske flygtninge. Det er lige så mange, som der er registrerede flygtninge fra Syrien, vurderer FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

I 2015 lå Jordans befolkningstal på 7.594.547 indbyggere, ifølge Udenrigsministeriet. Det svarer til, at omkring hver femte indbygger i landet er flygtning fra Syrien.

Flugten fra Syrien har givet flere ar på både sjælen og kroppen. Fateh har modtaget dødstrusler på sms og mail fra en gruppe syrere, som han er vokset op med i sit hjemland og kender ansigterne på. De truer ham af religiøse grunde.

“De sagde, at det ikke er en forbrydelse at tage mit liv, og at mit blod vil flyde, fordi jeg ikke tror på Gud på samme måde som dem,” siger han skræmt.

De livsfarlige trusler har givet Fateh angst, som gør, at han konstant er bange. Syrerne, der truede ham, bor nu i Tyrkiet, men han frygter, at de finder ham i Jordan, og derfor skiftede han for nylig adresse i Amman. Hvad de kan finde på at gøre ved ham, gør ham konstant usikker. Frygten kommer også, når han møder politiet på gaden. De skræmmer ham.

”Jeg er bange for at dø… hele tiden.”

Drømmer om Europa

Han krummer sin ryg. Angsten har vist sit grimme ansigt på kroppen. Fateh lider af bulimi og har tabt mange kilo på de tre år, siden han tog flugten fra Syrien.

Han kan ikke vende hjem og føler sig ikke tryg i Jordan, hvor han ikke kan få arbejde, da han er flygtning og i gang med sit studie i Damaskus. For flygtninge i Jordan er der nemlig ikke mange ressourcer tilbage.

Mange syriske flygtninge bliver ekskluderet fra værtssamfundet, udelukket fra arbejdsmarkedet og forment politisk medindflydelse. Tusindvis af højtuddannede og entusiastiske unge syrere har fået knust deres fremtidsudsigter. Konflikten i Syrien og livet som flygtning har sat deres håb og drømme på permanent standby, forklarer hjælpeorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke.

“Jeg drømmer mere end noget andet om at gøre mit studie færdig i Europa. Der er ingen fare, og jeg vil få mulighed for at leve et trygt liv.”

En tung drøm båret på spinkle skuldre. Drømmen om et bedre liv i Europa brænder inden i ham, mens skuldrene for nu må holdes varme af en rød hættetrøje, som han knuger ind til sig, med skuldrene trukket op til ørerne.

Ifølge UNHCR ankom 1.000.573 flygtninge over Middelhavet til Europa i 2015. I 2016 nåede kun 362.376 flygtninge frem.

Af hensyn til personens sikkerhed er navnet Fateh opdigtet.