De illegales skytsengle

Jernslangen eller Bæstet. Det er de mest almindelige kælenavne for det godstog, der kører hele vejen igennem Mexico og ind i USA. Officielt fragter det kun varer, men med ombord er også tusindvis af blinde passagerer, der hver måned migrerer fra Syd- og Centralamerika op nordpå, hvor mulighederne er bedre.

For mange er målet den forjættede amerikanske grænse, som de krydser illegalt.

De rejser med livet som indsats. På vejen risikerer de at blive taget af det korrupte og voldelige politi, blive kidnappet af narkobanderne, blive udsat for vold og voldtægt eller slet og ret blive myrdet og forsvinde sporløst.

Men i Veracruz-provinsen i Mexico står Las Patronas klar. Oversat fra spansk betyder Las Patronas ‘skytsengle’. Englene er en gruppe kvinder, som i snart to årtier hver dag har arbejdet frivilligt for at hjælpe migranterne, der hopper på det nordgående tog med den amerikanske drøm i hjertet.

Hver dag kaster kvinderne omkring 150 måltider og 250-300 flasker vand i armene på migranterne, mens togene brager forbi. Og efterhånden er Las Patronas blevet folkehelte i store dele af Centralamerika.

En gruppe elever fra Krogerup Højskole var i 2012 på besøg hos Las Patronas.