Bag om turisternes Thailand

Vi er tre elever fra Krogerup Højskoles Verden Brænder-linje, som sammen med 13 andre elever har rejst fire uger i Thailand og Burma. På vores rejse har vi beskæftiget os med politik og globalisering, og i den forbindelse har vi set en side af Thailand, som vi ikke kendte til, inden vi kom hertil. Det fik os til at spekulere over, hvordan det kan være, at danske turister igen og igen vender tilbage til Thailand uden nødvendigvis at kende til landets kaotiske politiske situation.

Thailand har gennem årtier været et af danskernes mest populære rejsemål. Årligt besøger flere end 150.000 danskere landet ifølge TAT, The Tourism Authority of Thailand. Mange forbinder Thailand med lækre bountystrande, billig thaimassage og Full Moon parties.

Derfor tænker de fleste danskere på Thailand som et velfungerende frit land, hvor man bliver mødt af en befolkning med smil og åbne arme. På vores rejse med Krogerup Højskole blev vi dog konfronteret med en anden side af Thailand.

De færreste turister kender til den nuværende politiske situation i Thailand. De fleste ved, at den nu afdøde konge, Bhumibol Adulyade, var højt elsket og æret, men de færreste er klar over, hvilken indflydelse kongen har i det ellers konstitutionelle monarki. Selvom Thailand på papiret har et konstitutionelt monarki som Danmark, kan Dronning Magrethes magt på ingen måde sammenlignes med Kong Bhumibols.

Udadtil opfattes Thailand af mange som et frit demokratisk land. Man behøver dog ikke grave særlig dybt for at indse, at det ikke helt er sådan, det står til. I 2014 blev den daværende demokratisk valgte statsminister Yingluck Sinawatra væltet af militæret. I dag er Thailand fortsat styret af militærjuntaen, som har tætte forbindelser til kongehuset.

Mødet på Tammatit Universitetet i Bangkok

Vi mødtes med en gruppe studerende på Tammatit Universitetet i Bangkok. De unge fortalte frit og ærligt om, hvordan monarkiet og juntaen styrer den almindelige thailænders hverdag.

Det var ekstraordinært, at de unge kunne tale så åbent om landets situation. De forklarede det med, at netop Tammatit Universitetet er mere åbent for de studerendes kritiske syn på landets styre.

Det er ikke særlig åbenlyst, hvordan militæret behandler befolkningen dårligt, men de unge fortalte, at folk ofte forsvinder eller bliver tortureret, når de er kritiske over for juntaen og kongehuset. Ifølge loven har man ret til at diskutere monarkiet og demokratiet i landet.

Det er dog ikke uden risici, da man kan få op til 20 års fængsel for at arbejde imod juntaen eller for majestatsfornærmelse. To af dem, vi talte med, havde netop mærket det på egen krop, med fængselsdomme og igangværende retssager.

Ud over myndighedernes konstante overvågning af befolkningen hersker der indbyggerne imellem en ’witch hunting’-kultur, som gør, at thailændere, der er illoyale over for monarkiet og kongen, kan blive straffet af deres medborgere.

”If you do violence in the name of the King, then it is okay,” forklarede en af de studerende. Vi fik vist et par videoklip af folk, der ikke var klædt i sort i forbindelse med kongens død og derfor blev tvunget til at knæle foran kongebilledet på åben gade.

sort-tojEfter Kong Bhumibols død skal alle thailændere sørge i et år, og de skal være sort- og hvidklædte de første 30 dage.

Men hvordan kan det være, at det billede, de danske turister tager med sig hjem fra Thailand, er så snævert?

Den politiske situation i Thailand har ændret sig drastisk de sidste par år. Alligevel tillader rejsebureauer som Bravo Tours sig stadigvæk at skrive på deres hjemmeside, at ”demokrati er udbredt ” i Thailand, og ”folket vælger selv deres leder” i deres faktaboks om landet.

Læser man om Thailand som rejsemål, nævnes den politiske situation sjældent. I stedet lægges vægten på turistoplevelser som ”elefanttrekking i junglen, en tur i tuk-tuk gennem Bangkoks farvestrålende gader, bambusrafting, besøg ved templer med smukke Buddha-statuer omgivet af legesyge abekatte og smukke farverige flodmarkeder.”

De unge studerende, som vi mødte, mener, at det vil gavne Thailands politiske situation, hvis landet blev set på som et svagt land, både politisk og økonomisk. Dermed vil omverdenen få øjnene op for, hvad der foregår i landet. Og vi vesterlændinge bør forsøge at ændre vores syn på Thailand som et paradis på jord, mente de.

Turisme er en af Thailands største indtægter og bidrager med over 10 procent af landets samlede BNP. Dette betyder, at så længe turismen lever i bedste velgående, vil Thailands økonomi ikke blive udfordret – og dermed vil den politiske situation heller ikke blive det. Som turister bør vi have kendskab til landets politiske kaos. Thailand er et land fuld af ulighed og korruption, og det er de færreste turister, der er klar over det.

Vores forventninger til Thailand mindede meget om Bravo Tours eventyrlige beskrivelse af landet. Det er næsten kutyme for vores generation at tage på en backpackertur rundt i Asien og ikke mindst Thailand.

Men nu vender vi hjem med et helt andet billede end det, vores backpackervenner har fået. Thailand vil formentlig være en af danskernes foretrukne rejsedestinationer længe endnu. Vi håber dog, at fremtidige turister  vil vende hjem med et mere nuanceret billede af Thailand – på godt og ondt.