Tandlægen fra Syrien

Rønde Højskole har igen i år valgt at åbne dørene for nogle af verdens flygtninge. En af dem er 25-årige tandlæge, Mohammed Badih Maem, der måtte forlade sit hjemland Syrien, på flugt fra krigen.

Før borgerkrigen i Syrien startede i 2011, ejede den dengang 25-årige Mohammed Badih Maem sin egen tandlægeklinik i Kobani.  Mohammed, som er kurder, boede i et stort hus med sine forældre og otte af sine elleve søskende.

”Jeg havde det godt og kunne gå på gaden uden at være bange,” fortæller han.

Men den 15. marts 2011 ændrede Mohammeds liv sig fuldstændigt.  En fatal demonstration i den syriske by Daraa bragte Det Arabiske Forår til Syrien og kickstartede den blodigste konflikt i Syriens historie.

I 2014 havde borgerkrigen for alvor indfundet sig i den nordlige del af Syrien, og Mohammed og hans familie blev tvunget på flugt. De fleste af Mohammeds søskende flygtede til de kurdiske områder i Irak og Tyrkiet. Men hans forældre, som stadig bor i Kobani, ønskede ikke at forlade deres hjem. Mohammed derimod havde en drøm om at komme til Europa. Nærmere bestemt Danmark. Han havde fra venner og bekendte hørt, at han i Danmark kunne være fri og ytre sig frit, hvilket Mohammed som kurder ikke var vant til i Syrien.

Mohammed fik kontakt til en menneskesmugler. Det kostede hans familie 11.000 dollars at få Mohammed hele vejen til Danmark. Han kigger ærekært ned i bordet og fortæller, at hans forældre ofrede alt for at få ham væk fra borgerkrigen, og at de i dag ikke engang har penge til mad.

Mohammeds rejse til Danmark startede kort før den tyrkiske grænse, hvor han mødte en mand, der skulle føre ham igennem et minefeltet, som den tyrkiske regering har lagt ved grænsen. Efterfølgende blev Mohammed kørt til den tyrkiske by Izmir, hvor han skilte sig ud i forhold til byens mange europæiske turister. I elleve dage boede han i en lejlighed med 11 andre syriske flygtninge.

De fik besked på, at de ikke måtte forlade lejligheden, og at menneskesmugleren, som Mohammed ikke kendte navnet på, ville sørge for mad og drikke. Selvom Mohammed var fristet til at forlade lejligheden, gjorde han det ikke, da han ikke ønskede at ende i en tyrkisk flygtningelejr.

Efter elleve lange dage i den firværelses lejlighed mente menneskesmugleren, at det var sikkert at tage videre. De fik alle udleveret et falsk bulgarsk pas og kørte derefter ud til lufthavnen i Izmir.

Mohammed indrømmer, at han i lufthavnen var bange. Han havde hørt flere historier om flygtninge, der var blevet afvist på falske pas i lufthavnen og endda blevet hevet ud af flyet af det tyrkiske politi. Men han ankom sikkert til Frankrig, hvorfra rejsen skulle gå til Danmark i bil.

I bilen ventede tre andre syriske flygtninge. De havde alle planer om at søge asyl i Tyskland. Men Mohammed holdt fast i planen om at tage til Danmark og valgte at forsætte sin flugt efter stoppet i Tyskland.

Ny i Danmark

Kort efter sin ankomst i Danmark søgte Mohammed asyl og blev bragt til et asylcenter i Sønderjylland. Han beskriver forholdene som gode, hvilket også var derfor, han ikke valgte at søge asyl i Tyskland.

Han havde hørt beretninger om dårlige forhold i de tyske flygtningelejre, og at han som flygtning skulle indlogeres i et telt. Mohammed boede på asylcenteret i fire måneder, hvorefter han blev flyttet til en camp for syriske flygtninge på Lolland.

Fire måneder tilbragte Mohammed i campen på Lolland, før kommunen endelig tildelte ham en lejlighed i Vordingborg. Samtidig med lejligheden fik den uddannede tandlæge også en praktikplads på et mælkedepot, hvor hans job bestod i at læsse lastbiler med mejeriprodukter. Mohammed beskriver jobbet som kedeligt, men han var glad for at få en fast rutine i sit nye liv i Danmark, som han beskriver som ensomt.

”Jeg har ingen, som jeg kan tale med”, siger han.

Men ensomheden er ikke noget, der skræmmer tandlægen fra at blive bedre integreret i samfundet. Mohammed drømmer om at tage sin mastergrad i Danmark og senere hen få sin egen tandlægeklinik.

Derfor har han valgt at tage fire måneder på Rønde Højskole, så han kan forbedre sine danskkundskaber. Kundskaber, som han mener, er nødvendige for hans studiedrømme her i Danmark.