Mads Nygaard

Blogging about Venligboerne at globalstory.dk

Mads Nygaard is a writer, a former folk highschool teacher and former staff at Hjørring Asylum Camp. He is also one of the nine pioners who started what has now become the movement of Venligboerne back in the fall of 2014.

Fotografiet af et krigsbarn

"Siden krigen brød ud i Syrien, har min 11-årige søn tit spurgt, hvordan det går dernede. Alfreds nysgerrighed spirede, da han mødte mine venner, Moutaz og Fawaz. De er begge flygtet fra netop Syrien.

Det er muligt, vi alle lever i en global landsby, men min søn og jeg har brug for øjenkontakt, stemmers lyd og et ansigt, vi kan røre ved, hvis vi skal stoppe op og lytte for alvor. Her adskiller vi os næppe fra den store brede del af befolkningen.

Det er derfor, jeg så gerne vil have folk som Moutaz og Fawaz ud på de danske skoler. Som gæstelærere og som urokkelige beviser på, at man godt kan overleve det værste, der findes. Med humoren og håbet intakt.

Moutaz har lige fået sin hustru og to børn til Danmark. Efter et års adskillelse og den konstante frygt for at bomberne skulle nå at ramme, inden familien blev genforenet. Alfred havde mødt Moutaz’s børn, inden de kom til Danmark. Gennem de fotografier, som Moutaz viste ham. Der var særligt ét billede, som Alfred hæftede sig ved. Moutaz’s søn stod i en landsholdstrøje, der var lyseblå og hvid. Argentinas nationaldragt. ”Messi,” sagde Alfred.

Jeg tror, Alfreds forestilling om krigen i Syrien fik nogle nye nuancer lige her. Jeg tror, han så nogle billeder af en fodboldkamp. Måske gode glimt fra nogle af de kampe, vi har spillet i vores egen have. Og da han kiggede op på Moutaz, tror jeg ikke længere, han så en flygtning. Han så i stedet en far, der hellere end gerne ville finde en græsplæne, så han kunne spille fodbold med sin søn. Hvis bare …

Det handler om nærhed. Om gennem simple udvekslinger at opdage alle de ting, der binder os sammen.

I de danske asylcentre sidder der lige nu et væld af mulige historiefortællere, som kan hjælpe vores unger til et meget klarere verdensbillede. Mange af dem vil kunne gøre, hvad Moutaz og Fawaz har gjort for Alfred, nemlig at bringe krigens flimrende, forvirrende kaos ned på jorden. Gennem historier fortalt ansigt til ansigt, gennem fotografiet af et krigsbarn, der elsker Argentinas landshold, gennem drømmen om at lege sammen igen.

Det sidste er mine øjne det mest universelle, der findes. Men kun en flygtning kan fortælle historien helt rigtigt!"

Hvem er Venligboerne?

I efteråret 2014 skiftede en gruppe vendelboer i Nordjylland navn. De kaldte sig Venligboerne. Det fælles udgangspunkt var, at de ville tage godt imod de flygtninge, der netop var ankommet til det lokale asylcenter i Hjørring. De ni frivillige oprettede Facebookgruppen ‘Venligboerne – Flygtningehjælp’ og gik i gang med at arrangere fællesspisning og udflugter. Og så tog tingene fart.

På mindre end et år har venligheden spredt sig til 85 andre byer i Danmark. I alt er 75.000-80.000 mennesker blevet medlemmer af Venligboerne på Facebook. Alene Facebook-gruppen ‘Venligboerne i København og omegn’ har nu over 37.000 medlemmer.

Det bobler og syder af aktiviteter i hele landet. Frivillig retshjælp, tøj- og møbelindsamlinger, Tivoli-ture, hjælp til at skrive CV’er og jobansøgninger, middagsinvitationer, sprogcaféer og fællesspisning er blot nogle af eksemplerne. I flere byer har Venligboerne også åbnet deres egen café.

Med andre ord er Venligboerne blevet en spirende folkebevægelse, hvor både etniske danskere og flygtninge bidrager på eget initiativ.

“Venligboerne er ikke en nødhjælpsorganisation, men et netværk. Det er fleksibelt, frivilligt og åbent for alle,” som forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der står i spidsen for den københavnske gruppe, siger.

“Man bliver overrasket over, hvor stor en forskel selv lidt kan gøre. Og hvor sindssygt hjælpsomme alle er, når der er korte kommandoveje, og folk kan byde ind og deltage på deres egne præmisser.”

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, har kaldt Venligboerne ‘det bedste, der er sket for integrationen nogensinde’. Og bevægelsen er begyndt at skvulpe ud over de danske landegrænser. Storbritannien, Sverige, Norge og Østrig har taget konceptet til sig, og i Tyskland, Italien, Grækenland og Ungarn er Venligbo-grupper også ved at se dagens lys.

Det går rigtig, rigtig stærkt, og der er nyt at berette fra Venligboer-land hver uge. Mads Nygaard, der er en af pionererne fra dengang, de kun bestod af ni vendelboer, blogger her på globalstory.dk om noget af alt det, der sker.