Mads Nygaard

Blogging about Venligboerne at globalstory.dk

Mads Nygaard is a writer, a former folk highschool teacher and former staff at Hjørring Asylum Camp. He is also one of the nine pioners who started what has now become the movement of Venligboerne back in the fall of 2014.

Ayman and Omer

"Lørdag nat stod jeg foran en trappeopgang i det gamle Østtyskland. Her bor to af mine venner. Ayman og Omer. Deres navneskilte var forsøgt brændt af. "Tyskerne hader os," sagde Omer. Vi gik op og spiste. Lysekronen havde seks pærer. To af dem virkede.

Lejligheden havde en lille altan. Med en markant hældning ned mod jorden tyve meter under os. Hver gang, vi røg en cigaret, var det som om betonbygningen opfordrede os til at springe ud.

Jeg lærte Ayman og Omer at kende i flygtningelejren i Hjørring. Omer var kun sytten, da han kom til Danmark for at søge asyl. Bag sine tykke brilleglas kiggede han forundret på verden. Ayman er et kæmpe brød og far til fire små børn. Han taler ikke engelsk, men har et smil, der er så stort, at det bliver flydende og omfavnende, når han giver det.

Omer og Ayman fik begge et rungende nej fra Udlændingestyrelsen i København. En teenager og en far til fire små børn! Nogle ansigtsløse embedsmænd besluttede i ramme alvor, at vi ikke kan give husly til mine venner.

Nu prøver Omer og Ayman lykken i Tyskland. Sidder igen i en position, hvor de bare kan vente. Og vente. Og vente. Nej, der er én ting, de kan lave. Og insisterer på at lave. Nye navneskilte.
Hver gang et koldt røvhul stikker flammen fra en lighter hen under deres bogstaver, går de i gang med at lave et nyt. De insisterer på at være til.
Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at hjælpe Omer og Ayman i deres bestræbelse.

Hvis du deler min holdning, at der er plads til mange flere flygtninge i Danmark, synes jeg, du skal melde dig ind i den gruppe af Venligboerne, der ligger tættest på din bopæl. I skrivende stund er der 24 grupper spredt over hele landet. I oktober sidste år var der nul.

Gid opholdstilladelserne kommer til at stige med samme fart!"

Hvem er Venligboerne?

I efteråret 2014 skiftede en gruppe vendelboer i Nordjylland navn. De kaldte sig Venligboerne. Det fælles udgangspunkt var, at de ville tage godt imod de flygtninge, der netop var ankommet til det lokale asylcenter i Hjørring. De ni frivillige oprettede Facebookgruppen ‘Venligboerne – Flygtningehjælp’ og gik i gang med at arrangere fællesspisning og udflugter. Og så tog tingene fart.

På mindre end et år har venligheden spredt sig til 85 andre byer i Danmark. I alt er 75.000-80.000 mennesker blevet medlemmer af Venligboerne på Facebook. Alene Facebook-gruppen ‘Venligboerne i København og omegn’ har nu over 37.000 medlemmer.

Det bobler og syder af aktiviteter i hele landet. Frivillig retshjælp, tøj- og møbelindsamlinger, Tivoli-ture, hjælp til at skrive CV’er og jobansøgninger, middagsinvitationer, sprogcaféer og fællesspisning er blot nogle af eksemplerne. I flere byer har Venligboerne også åbnet deres egen café.

Med andre ord er Venligboerne blevet en spirende folkebevægelse, hvor både etniske danskere og flygtninge bidrager på eget initiativ.

“Venligboerne er ikke en nødhjælpsorganisation, men et netværk. Det er fleksibelt, frivilligt og åbent for alle,” som forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der står i spidsen for den københavnske gruppe, siger.

“Man bliver overrasket over, hvor stor en forskel selv lidt kan gøre. Og hvor sindssygt hjælpsomme alle er, når der er korte kommandoveje, og folk kan byde ind og deltage på deres egne præmisser.”

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, har kaldt Venligboerne ‘det bedste, der er sket for integrationen nogensinde’. Og bevægelsen er begyndt at skvulpe ud over de danske landegrænser. Storbritannien, Sverige, Norge og Østrig har taget konceptet til sig, og i Tyskland, Italien, Grækenland og Ungarn er Venligbo-grupper også ved at se dagens lys.

Det går rigtig, rigtig stærkt, og der er nyt at berette fra Venligboer-land hver uge. Mads Nygaard, der er en af pionererne fra dengang, de kun bestod af ni vendelboer, blogger her på globalstory.dk om noget af alt det, der sker.